Weergegeven resultaten: 1 t/m 2 van 2

Discussie: FAQ: Motorblok 4takt scooters!

  1. #1
    Sheriff @ low profile
    Geregistreerd
    31 July 2007
    Leeftijd
    46
    Berichten
    3.480
    Rep kracht
    8

    FAQ: Motorblok 4takt scooters!



    Het motorblok van een Baotian, Agm, Zhongyu, Lingben, Sirelli of hoe het scooterbeestje ook heten mag is een 4 takt, met als typenummer 139QMB.





    Het motorblok 139QMB is dus een Chinese motor, het origineel is een Honda motor, die nu dus in licentie vervaardigd wordt in China.
    Het origineel schijnt gemaakt te zijn als motor voor een aggregaat! (voorzover ik kon traceren)

    Het 4 takt motorblok dat onder zo'n beetje alle chinese scooters zit is uiteindelijk een blok uit de Honda GY6 reeks. Dit blok deed rond 1990 zijn intrede. Indertijd is men ook in Taiwan begonnen met de productie van het blok, eerst als 125cc. Het GY6 50cc blok is uiteindelijk flink aangepast t.o.v. de GY6 125cc, alles is om te beginnen kleiner.
    Het is dus niet mogelijk 125cc delen te gebruiken in het 50cc blok! Maar verder zijn de onderdelen uitwisselbaar, dus je kunt ook bijvoorbeeld een chinees of taiwanees 80cc blok op je scooter zetten! De opbouw van het motorblok is vrijwel hetzelfde/identiek!

    Rechterzijaanzicht blok (zie de stand van de bougie!!) Zuigerstop gebruiken is ten zéérste af te raden! Aangezien men een groote kans loopt de zuiger te slopen!! (gebruik dus altijd een blokkeer-sleutel!)




    Het GY6 50 blok wordt nu uiteindelijk in China gemaakt als de 139QMB.
    Maar omdat er nu zoveel merken op de markt zijn waar importeurs hun eigen (stikker) merk van maken.., sommige geven het ook ruiterlijk toe dat men dit doet.., ga geen namen noemen want daar hebben we immers google voor.(mocht je het toch willen weten) Ziet men vaak door de bomen het bos niet meer! (blok zit onder meer dan 70 verschillende merken gemonteerd)

    Het type is ook terug te vinden op het kenteken document.

    Typevermelding scooter;

    Baotian: BT49QT/BT50QT,
    Zhonghy: ZT50QT,
    Fosti: FT50QT,
    Jinlun: JL50QT,
    Huatian: HT50QT,
    Lingben: LB50QT/LB49QT,
    Znen: ZN50QT,
    Qingqi: QM50QT,
    Xingyue: XY50QT,
    Xinling: XL50QT-B
    JiaJue: JJ50QT o.a op Roverbikes,
    Benzhou/Yiying: YYQT50…et..c. (sommige type's worden ook aangeduid met : Motor Model: 1P39QMB/BZ139QMB 4-takt.)
    Peugeot V-click = Qingqi: QM50QT




    Deze motorblokken zijn niet begrenst op de uitlaat, (vermogen)
    alleen de 2 takt scooters.
    Over het algemeen zijn deze blokken begrenst op de variateur, carburateur, en de CDI.
    Maar eigenlijk hoeft men aan de CDI niet te rommelen omdat een 4 takt toch geen toerenblazer is (zie verschil 2/4 takt), mocht je het blok gaan voorzien van een snelle (80/85CC) cilinder en nokkenas e.d. is een 9.000/10.000 RPM CDI wel wenselijk. Andere manier is het ontgrenzen van de CDI, meestal door de draadlus door te knippen of d.m.v. een stekkertje los te trekken. Sommige hebben ook een inlaat begrenzer in de vorm van een luchtfiltervernauwing.

    Variateur: (vario)

    Ook de 4 takt scooters zijn begrenst op de vario (niet elk type!)..., d.m.v. een ring of blokkering!

    Er zijn 3 soorten vario begrenzers:

    1> Varioring op de varioglijbus.
    2> Varioglijbus met opstaande rand/kraag.
    3> Deksel aan de achterkant (blokkering) van de vario geschroefd.







    De vario (glijbus) doet exact hetzelfde als de ring! Het zorgt er namenlijk voor dat je v-snaar/tandriem niet hoger in de vario-poulies kan lopen!



    Pic 1: Vario compleet
    Pic 2: Blokkering (begrenzerplaat)
    Pic 3: Vario zonder deksel en plaat terugplaatsen



    Op de onderstaande pic is te zien hoe hoog de v-snaar/tandriem loopt als er een begrenzing aanwezig is! Op het donkere gedeelte loopt de snaar.., je ziet dat er nog een heel stuk onbenut wordt! En dit komt.., je raad het al door de begrenzer!



    Ook bij Kymco en Sym hangt dit type blok eronder, echter zijn dit weer directe neefje’s en nichtje’s van het welbekende blok die dus in Taiwan geassembleerd wordt. Deze blokken zijn goed te noemen en er is zorg besteed aan het motorblok (geen snel,snel assemblage) ook de afwerking van deze scooters is goed te noemen. Vandaar dat deze merken ook iets duurder in aanschaf zijn, echter komt dit ruimschoots goed door de algehele afwerking van de scooter.
    Regelmatig komt het voor dat scoots vanuit de krat of voor 700 euro rijklaar afgeleverd worden gemiddeld nog geen 1.000 km mee gaan. Deze zijn van een zeer lage kwaliteit te noemen/kwalificeren en eigenlijk is het weggegooid geld!!

    Ook zijn deze blokken over het algemeen zeer slecht afgesteld…, bij sommige type’s is inmiddels de sproeiergroote aangepast. De carburateurs zijn voorzien van sproeier 80 wat soms zelfs nog te klein blijkt!
    Ook klepspelling, carburateur afstelling e.d. laten nogal te wensen over bij deze stikkermerken. Dus voorkomen in deze lijkt me beter dan genezen.., dus oriënteer je goed op het aangeboden scooter aanbod!!

    De carburateur:

    Ook zijn deze scooters/motorblok voorzien van een CVK 18mm carburateur van het type Keihin. De Constant Velocity- of Constant Depression carburator werkt met een geringe onderdruk. De constante luchtsnelheid of constante onderdruk carburateur heeft als voordeel dat die beter is af te stellen. Ook kan de 4-takt motor bij het plotseling opendraaien van het gas zich niet verslikken (of gaan hikken) als acceleratiepomp is uitgeschakeld (zie pic verderop). De gashandle bedient de vlinderklep. De vlinderklep tussen gasschuif en motor regelt de onderdruk. Echter op Chineese scooters komt men vaak d.i.v. merken chinese imitatie carburateurs tegen. Sommige van deze carbs zijn soms niet eens fatsoenlijk af te stellen.., o.a. gasnaald e.d. Ook de dealers, pepa-shops kampen met deze imitatie rubbish qua afstellen. (let er goed op!)

    Carburateur d.i.v. scooters 50cc GY6 139QMA, 139QMB.
    Carburateur Baotian , Kinroad, Qingqi , Kymco, Linhai, Huibang, haizhimeng, Zhongyu, Yiying et...c. (zie typevermelding kenteken/scooter!)

    Exploded view!

    Begrenzing carburateur:



    Aanslaghoogte in carburateur (koperen stiftje) zodat de gasschuif niet (volledig) bovenin komt. (sommige zonder stiftje, indien niet aanwezig het uitstekende deel afzagen/snijden.., Let wel, in de meeste carburateurs is dit echter geen begrenzer. Het kunststof buisje zit er om de gaschuif en veer te geleiden..., dus controleer éérst alvorens te verwijderen.) Uitlaatgas regeling, niet alle modellen (meestal geen Baotian) hebben een membraanklep die de warmelucht toevoer regelt naar het luchtfilter.




    Goede imitatie carb (verstelbaar) met acceleratiepomp



    Nieuwe type carb zonder acceleratiepomp


    Acceleratiepomp uitschakelen:




    De bougie:


    Orgineel is gemonteerd de A7RTC (Chinese) bougie!
    Echter is dit bij de meeste dealers/scootshops e.d. niet bekend of is niet leverbaar!
    Het vervangingstype voor deze bougie is de; NGK 7HSA. (of de C7HSA)
    Beter vervang je het Chinese exemplaar voor een NGK.




    CDI:

    Zoals al omschreven zijn deze begrensd op toerental en te ontgrenzen d.m.v stekkertje los te trekken of draadlus door te knippen. (Niet alle Chinese scooters zijn begrensd op de CDI. Dit verschilt per merk en per type.)

    De meeste chineesjes zijn voorzien van soortgelijke ontsteking:

    Exploded view!




    (het is voor ons echter onmogelijk om elk kleur draadje te vermelden simpelweg omdat er veel d.i.v. CDI's in omloop zijn..., ja idd daar hebben we de chinezen weer!) Wil je het risico mbt knippen of snijden in bedrading niet nemen, koop dan een onbegrensde unit!

    Er zijn 3 soorten begrensde CDI's:

    1> CDI met roze signaaldraad vanaf CDI naar de vario. Komt voor bij o.a. Baotian.
    2> CDI met blauwe draadlus. Draadlus doorknippen, CDI is ontgrensd. Komt voor bij o.a. Qingqi.
    3> Niet uitschakelbare begrenzer. Komt voor bij o.a. Zongshen.
    Bijgevoegde afbeelding(e) Bijgevoegde afbeelding(e)
    Laatst gewijzigd door Flaming Rox; 29 August 2011 om 21:54

    Gelieve geen vragen via de mail of pm! (ook geen Visitor Messages) Gewoon posten op het forum,
    op die manier heeft iedereen er profijt van.

  2. #2
    Sheriff @ low profile
    Geregistreerd
    31 July 2007
    Leeftijd
    46
    Berichten
    3.480
    Rep kracht
    8
    Er is echter één maar!




    Een onbegrensde CDI unit geeft geen watje meer vermogen, vandaar dat het ook maar minimale winst geeft over het geheel. Het heft eigenlijk alleen de begrenzing op die vaak zo rond de 7.000/8.000 RPM ligt. Normaliter ligt het piekvermogen een paar 100 RPM onder die 8000. Wat inhoud dat je die 8000 RPM eigenlijk nooit zal behalen, behalve wanneer je de heuvel af dendert of met een flinke meewind in je rug over het asfalt raast.



    Is het slecht?

    De meningen daarover zijn verdeeld!!

    De toerenbegrenzer zit er niet voor niets in. Het is niet zo zeer vanwege de Ned wetgeving omtrent contructiesnelheid. Het is echter bedoeld ter bescherming van de scoot (motorblok). B.v. als je met wind mee of door op een andere "manier" boven de 9000-9500 toeren komt, heeft men een groot risico op grote schade aan de motor.

    Oorzaak: "zwevende kleppen"!!!

    De kleppen moeten namenlijk goed mee kunnen komen.
    We bedoelen hier mee; als de zuiger bovenin komt (BDP), moeten de kleppen dus dicht zijn. Dit is op te vangen met b.v. sterkere klepveren.
    Maar dat is uiteraard niet de bedoeling op conventionele standaard scooters.
    Opgevoerd is dit natuurlijk een heel ander verhaal.
    Men krijgt dus inderdaad NIET meer vermogen met een onbegrensde CDI.
    Men geeft eigenlijk alleen de motor de mogelijkheid boven
    het door de ontwerper veilig geachte toerental te gaan. (het kan dus ook fout gaan!!)

    Men kan dan beter een goede sport (race) vario aanschaffen waardoor het geheel een beter toerenverloop krijgt.


    De Koso HSC vario/Naraku

    Standaard variateurs zijn van een mindere kwaliteit te noemen.
    Variateurs van b.v. Naraku (Taiwanees) hebben een veel stabieler loopoppervlak van de poulies. Echter zit het geheim in de gradenplaat, deze zorgt er ook mede voor dat er veel minder weerstand/wrijving is en dat hij minder moeite nodig heeft om tot bovenin te geraken. (v-snaar/tandriem)
    Bijkomend voordeel van de variateur verwisselen/omruilen voor een sport/race vario, is dat het toerental (rpm) fors daalt bij topsnelheid.., het loopt dan vloeiend en rustig over de gehele curve.
    Aanpassing van het rollengewicht is wel aanbevolen alsmede de groote van de hoofdsproeier en een goede afstelling qua lucht/stationair verhouding!



    Lees ook dit even door alvorens de begrenzers te verwijderen!!
    4 takt motorblok inrijden/roderen, onderhoud, afsteltips.

    Nog even dit: mocht de motor gaan ploffen/knallen (uit de uitlaat) en alle afstellingen staan verders goed, controleer dat het ontluchtingskanaal van het carter. Dit is meestal de reden bij de 4 takt blokken bij het plotseling optreden van dit euvel.

    Div fabrikanten 4 takt scooters/brommers.


    Bijgevoegde afbeelding(e) Bijgevoegde afbeelding(e)
    Laatst gewijzigd door Flaming Rox; 23 August 2010 om 16:58

    Gelieve geen vragen via de mail of pm! (ook geen Visitor Messages) Gewoon posten op het forum,
    op die manier heeft iedereen er profijt van.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Soortgelijke discussies

  1. 125 cc motorblok
    By Martvandertogt in forum Technische vragen 4-Tact
    Reacties: 1
    Laatste bericht: 16 June 2009, 22:48
  2. Filly 50 4takt
    By JohnPTers in forum Opvoeren
    Reacties: 0
    Laatste bericht: 5 July 2008, 01:00
  3. AGM 4takt scooter
    By IGA in forum Technische Vragen
    Reacties: 2
    Laatste bericht: 31 December 2007, 18:35
  4. Het tunen van je motorblok.
    By Flaming Rox in forum Opvoeren
    Reacties: 4
    Laatste bericht: 18 November 2007, 06:38
  5. motorblok nummer
    By patrick in forum Algemene Vragen
    Reacties: 1
    Laatste bericht: 18 June 2006, 10:28

Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag niet je berichten bewerken
  •