Er is echter één maar!
Een onbegrensde CDI unit geeft geen watje meer vermogen, vandaar dat het ook maar minimale winst geeft over het geheel. Het heft eigenlijk alleen de begrenzing op die vaak zo rond de 7.000/8.000 RPM ligt. Normaliter ligt het piekvermogen een paar 100 RPM onder die 8000. Wat inhoud dat je die 8000 RPM eigenlijk nooit zal behalen, behalve wanneer je de heuvel af dendert of met een flinke meewind in je rug over het asfalt raast.
Is het slecht?
De meningen daarover zijn verdeeld!!
De toerenbegrenzer zit er niet voor niets in. Het is niet zo zeer vanwege de Ned wetgeving omtrent contructiesnelheid. Het is echter bedoeld ter bescherming van de scoot (motorblok). B.v. als je met wind mee of door op een andere "manier" boven de 9000-9500 toeren komt, heeft men een groot risico op grote schade aan de motor.
Oorzaak: "zwevende kleppen"!!!
De kleppen moeten namenlijk goed mee kunnen komen.
We bedoelen hier mee; als de zuiger bovenin komt (BDP), moeten de kleppen dus dicht zijn. Dit is op te vangen met b.v. sterkere klepveren.
Maar dat is uiteraard niet de bedoeling op conventionele standaard scooters.
Opgevoerd is dit natuurlijk een heel ander verhaal.
Men krijgt dus inderdaad NIET meer vermogen met een onbegrensde CDI.
Men geeft eigenlijk alleen de motor de mogelijkheid boven
het door de ontwerper veilig geachte toerental te gaan. (het kan dus ook fout gaan!!)
Men kan dan beter een goede sport (race) vario aanschaffen waardoor het geheel een beter toerenverloop krijgt.
De Koso HSC vario/Naraku
Standaard variateurs zijn van een mindere kwaliteit te noemen.
Variateurs van b.v. Naraku (Taiwanees) hebben een veel stabieler loopoppervlak van de poulies. Echter zit het geheim in de gradenplaat, deze zorgt er ook mede voor dat er veel minder weerstand/wrijving is en dat hij minder moeite nodig heeft om tot bovenin te geraken. (v-snaar/tandriem)
Bijkomend voordeel van de variateur verwisselen/omruilen voor een sport/race vario, is dat het toerental (rpm) fors daalt bij topsnelheid.., het loopt dan vloeiend en rustig over de gehele curve.
Aanpassing van het rollengewicht is wel aanbevolen alsmede de groote van de hoofdsproeier en een goede afstelling qua lucht/stationair verhouding!
Lees ook dit even door alvorens de begrenzers te verwijderen!!
4 takt motorblok inrijden/roderen, onderhoud, afsteltips.
Nog even dit: mocht de motor gaan ploffen/knallen (uit de uitlaat) en alle afstellingen staan verders goed, controleer dat het ontluchtingskanaal van het carter. Dit is meestal de reden bij de 4 takt blokken bij het plotseling optreden van dit euvel.
Div fabrikanten 4 takt scooters/brommers.