ff checke met de multimeter
Multi-meter
Gezien de vragen op de diverse forum's dacht ik eens te proberen of ik uitgelegd krijg hoe een multimeter werkt, en wat je er zoal mee kunt doen met je scoot.
De gebruikte instellingen / cq standen van de meter:
wissel spanning = thuis net = V ~ (de ~ er boven of er naast of zo iets)
gelijk spanning = scoot = V -- (of iets dergelijks, op mijn meter een v met daarnaast een lijntje met daaronder 3 puntjes)
Ampere's = A vaak ook nog de keuze tussen wissel en gelijk spanning, wederom met het ~ of de streepjes
dan het Omega tekentje (net een soort tunneltje Ω <--- die dus)
Staat voor ohms dus weerstand meten of door piepen van een kabel/lampje what ever.
ga je volt meten (dus een storing zoeken aan de hand van spanning meten) moeten de kabels als volgt:
zwart in de zwarte plug met daarboven "COM" (bij de meeste meters staat de tekst COM, staat voor "common" oftewel min)
rood in de rode plug met daarbij de V (volt) Ω (ohms) en soms Hz nog erbij.
En dan de V (gelijk spanning) stand kiezen overeenkomstig met de aanwezige spanning, de meeste meters werken met stappen, die ik heb in de gelijkspanning met: 200M, 2, 20, 200, 1000. In het geval van een scooter moetje dus hier de 20 volt stand kiezen.
Als je niet zeker weet welke spanning je kunt verwachten kun je beter hoger beginnen, en dan aan de hand van de gemeten spanning de meter 1 stand lager zetten.
Ga je ampere's meten (dus de hoeveelheid stroom, niet de spanning)
De zwarte plug bllijft in de zelfde aansluiting
De rode plug verplaatsje dan naar net wat je wilt, vaak 2 mogelijkheden waarvan 1 gezekerd op een erg laag amperage (bij mijn meter slechts 200mAmp
en 1 ongezekerd (bij mijn meter 20 A voor maximaal 12 seconden)
Let toch goed op, want 20 Amp lijkt veel maar bijvoorbeeld een beetje koelkast in een camper gaat hier al over heen. Om de stroom op een lampje of je waterpomp te meten is het ruim voldoende.
Als voorbeeldje, het oplossen van een simpele storing:
Stel je achterlicht doet het niet.
1. Stel je meter in op een volt meting voor gelijk spanning, dus de V met het streepje er boven of er naast, en dan
2. op de juiste spanning. Het net van de scoot is 12 volt, en de meeste meters hebben een stand die tot 20 Volt kan meten, dus zet ‘m op 20 volt.
3. Als eerste controleer je of je zekering heel is, en dan de lamp.
Zijn ze beide heel (wat het verhaaltje / uitleg beter uit komt.)
4. Meet je met de multimeter op de zekering of je spanning hebt.
5. 1 pen van de multimeter op de ene kant van de zekering, en de andere pen van de multimeter op een massa punt (bijvoorbeeld je uitlaat waar ie niet verroest is. )
6. Meet je daar 12 volt?
7. Meet dan vervolgens de andere zijde van de zekering op de zelfde manier.
(zekeringen kun je meestal zonder ze er uit te halen perfect doormeten met de pennen van de multimeter.
8. Volgende stap is bij het achterlicht meten.
9. Je meet op de plus aansluiting van je achterlampje of je spanning hebt. (1 pen van de meter op je uitlaat, de andere op de + aansluiting van de lamp, dit is altijd de binnenste aansluiting van een lampje, de grotere metalen buitenkant is massa)
10. Meet je daar nog spanning, ga je controleren of je massa hebt.
11. Sommige multimeters kun je op weerstand meten zetten, met een piepsignaal (het zogenaamde door piepen in het "vakjargon" ).
12. Dan kun je simpel weg de massa aansluiting van je achterlicht unit met 1 pen van de meter aanraken, en de massa (uitlaat) met de andere pen.
13. Je moet nu 0 ohm meten, en/of een piep signaal horen.
14. Heb je een multimeter/voltmeter die geen Ohm stand heeft, laat je de meter op gelijk spanning staan, en meet je met pen 1 op de plus van de lamp aansluiting (die was goed want dat hadden we net gecontroleerd) en met de ander pen op de massa aansluiting van de lamp.
In de bovenstaande uitleg zou de lamp moeten werken, en als je alles goed hebt gemeten en overal 12 volt hebt gemeten, is dit ook zo.
Dat is globaal en in het kort de meest gebruikte manier van storing zoeken, en dit geldt eigenlijk voor elke verbruiker in en om de scooter, of dit nou de claxon is of het linker knipperlichtlampje.
Sommige dingen zijn massa geschakeld, dit wil zeggen dat er op de verbruiker altijd een plus (+) aanwezig is, dus altijd 12 volt aanwezig is, maar dat de verbruiker in word geschakeld middels het inschakelen van de massa verbinding. Het remlicht bijvoorbeeld.
Het kleine schakellaartje van de remlicht is niks anders dan een massa schakelaartje, dat er voor zorgt dat de stroomkring gesloten wordt en je remlicht aan gaat als je de rem aantrekt.
Dit heb ik trouwens niet zelf ontdekt, maar van internet geplukt
het werkt wel
Raaf
Laatst aangepast door Flaming Rox : 23 April 2008 om 14:19.
|