Weergegeven resultaten: 1 t/m 2 van 2

Discussie: Een Bezwaar procedure ?

  1. #1
    Scooter Hulp Webmaster Chemado's schermafbeelding
    Geregistreerd
    8 december 2007
    Leeftijd
    45
    Berichten
    161
    Rep kracht
    10

    Een Bezwaar procedure ?

    Bezwaar-procedure

    Lichte verkeersovertredingen komen niet meteen voor de rechter, maar worden administratiefrechtelijk afgedaan. Dat is geregeld in de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv, ook wel bekend als de 'Wet Mulder'). Het betekent dat er op kenteken bekeurd mag worden en dat de kentekenhouder aansprakelijk wordt gesteld en dus een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) krijgt. Op die acceptgiro staat een korte omschrijving van de overtreding ('gedraging', in vaktermen). Mensen die door de politie staande zijn gehouden, krijgen altijd zelf de bon in de bus - dus ook als ze niet de kentekenhouder zijn.

    Beroep aantekenen
    De Wet Mulder regelt dat degene op wiens naam de beschikking staat (meestal de kentekenhouder, maar bij staandehoudingen de bestuurder) het recht heeft om beroep aan te tekenen. Men kan ook iemand machtigen om namens de degene die aangeschreven is beroep in te stellen.

    Beroepschrift
    Wie een beschikking heeft gekregen en het hiermee niet mee eens is, kan binnen zes weken na de verzenddatum schriftelijk beroep aantekenen bij de Officier van Justitie. Via de Bezwaartestl link op deze site kunt u een indruk krijgen welke argumenten doorgaans wel of niet gehonoreerd worden door de Officier van Justitie. Op de voorkant van de acceptgiro vindt u het adres van de Officier van Justitie waarbij het beroep aangetekend kan worden. Op de achterkant staat precies welke gegevens vermeld moeten worden.

    Standaardbrieven
    Op internet zijn verschillende sites te vinden die (al dan niet tegen betaling) standaardberoepschriften aanbieden. Zelf kun je ook een beknopte brief te sturen met een duidelijke omschrijving van de reden waarom je beroep aantekent. Juridisch jargon is daarbij beslist niet nodig, wel is het zaak dat de argumenten zich toespitsen op de betreffende overtreding. Belangrijk: bij het beroepschrift moet een kopie van de beschikking mee gestuurd worden en de kentekenhouder moet het beroepschrift zelf ondertekenen.

    Procedure
    Wanneer u in beroep gaat, hoeft de sanctie nog niet betaald te worden. Zodra het beroep is ontvangen, krijgt u een ontvangstbevestiging van de Officier van Justitie. De Officier van Justitie moet binnen 16 weken na ontvangst van het beroepschrift een beslissing nemen. Wordt de indiener van het beroepschrift om nadere informatie gevraagd, dan gaat de termijn van 16 weken pas in op de dag waarop de Officier van Justitie die informatie binnen heeft. De Officier van Justitie mag die termijn nog eens met 8 weken verlengen. Hiervan krijgt de indiener bericht. De Officier van Justitie meldt schriftelijk of het beroep wel of niet gegrond verklaard wordt, en of de beschikking eventueel verlaagd of vernietigd wordt. Ook kan de Officier het beroep niet ontvankelijk verklaren.

    Beroep bij de rechter
    Bent u het niet eens met de beslissing van de Officier van Justitie? Dan kunt u binnen zes weken schriftelijk beroep instellen bij de kantonrechter. De procedure hiervoor staat ook vermeld op de achterzijde van de acceptgiro. Anders dan bij het beroep bij de Officier van Justitie moet bij een beroep bij de kantonrechter wél het sanctiebedrag overgemaakt worden. Feitelijk betaalt u daarmee niet de boete; het is een zekerheidstelling. Als de rechter het beroep gegrond verklaart, ontvangt u dat geld dus weer terug. Wanneer er niet zekergesteld wordt, kan de rechter het beroep niet ontvankelijk verklaren. Bent u het niet eens met de beslissing van de kantonrechter, dan kunt u in beroep gaan bij het gerechtshof in Leeuwarden. Overigens kan dat alleen als de sanctie meer dan € 70,- bedraagt.

    Bezwaartest :
    http://demo.verkeershandhaving.nl/?s=66

    Overzicht bezwaren :
    http://www.verkeershandhaving.nl/?s=53

    Bron : openbaar ministerie
    Laatst gewijzigd door Chemado; 15 januari 2008 om 22:55

  2. #2
    Scooter Hulp Webmaster Chemado's schermafbeelding
    Geregistreerd
    8 december 2007
    Leeftijd
    45
    Berichten
    161
    Rep kracht
    10

    Wat is een OM-transactie ?

    Wat is een administratieve sanctie / beschikking?

    Antwoord:
    De meeste lichtere verkeersovertredingen vallen niet onder het strafrecht, maar worden langs administratiefrechtelijke weg afgedaan. Dat houdt in dat de overtreder een voor bezwaar vatbare beschikking krijgt thuis gestuurd door het CJIB.

    Op de beschikking staat een korte beschrijving van de overtreding. De overtreder moet via de bijgevoegde acceptgiro een bepaald bedrag betalen. Deze lichtere verkeersovertredingen worden ook wel Mulder-gedragingen genoemd. Ze zijn te herkennen aan de M in de rechterbovenhoek van de CJIB-brief. Bezwaar indienen is mogelijk .

    Muldergedragingen worden niet gedocumenteerd; je krijgt dus geen strafblad. Andere, zwaardere verkeersovertredingen vallen onder het strafrecht, hiervoor krijgt de overdtreder een OM transactie aangeboden of een dagvaarding.

    Voor vragen met betrekking tot de betaling van de administratieve beschikking zie www.cjib.nl


    Een ( Openbaar Ministerie ) OM-transactie ?

    Antwoord:
    Voor bepaalde, relatief zware (verkeers)overtredingen biedt het Openbaar Ministerie soms een transactie/schikking aan. OM-transacties worden o.a. uitgereikt voor overschrijding van de maximumsnelheid met meer dan 30 km/u ( 40 km/u op de snelweg ), rijden zonder rijbewijs en voor het opgeven van valse indentiteitsgegevens aan een bevoegd ambtenaar.

    Door het betalen van de OM-transactie kan de overtreder voorkomen dat hij of zij gedagvaard zal worden om zich voor de rechter te verantwoorden. Als de transactie niet wordt betaald, zal de zaak voor de rechter komen.
    Beroep of bezwaar is niet mogelijk.


    bron : openbaar ministerie
    Laatst gewijzigd door Chemado; 15 januari 2008 om 23:28

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Soortgelijke discussies

  1. In bezwaar gaan boete verzekering
    By Justin-zip in forum Wet en Regelgeving
    Reacties: 0
    Laatste bericht: 5 september 2012, 18:12
  2. Zelftest Procedure en reset & Foutcodes.
    By SF2Heino in forum Injectie Scooters
    Reacties: 1
    Laatste bericht: 5 juli 2010, 17:43
  3. Hoelang gaat een blok mee van een Yamaha yog r
    By bloempje in forum Algemene Vragen
    Reacties: 1
    Laatste bericht: 28 maart 2010, 13:32
  4. Reacties: 17
    Laatste bericht: 28 augustus 2008, 13:41

Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag niet je berichten bewerken
  •