Weergegeven resultaten: 1 t/m 1 van 1
Discussie: Opvoeren/ontgrenzen van scooter!
-
14 februari 2008, 18:26 #1
Opvoeren/ontgrenzen van scooter!
Opvoeren/ontgrenzen van je scooter(2takt) FAQ 4 takt/ontgrenzen
Het is verboden in Nederland om je scooter op te voeren!!
Als je denkt dat je genoeg technische kennis hebt om je scooter zelf op te voeren kun je gaan beginnen. Maar zorg er altijd voor dat je geconcentreerd bezig bent en goed oplet wat je doet , je kunt namelijk gevoelige onderdelen tegenkomen, die je met zorg moet behandelen. LET DUS GOED OP.
Er zitten begrenzers op je scooter omdat de wet nou eenmaal voorschrijft dat er niet harder gereden mag worden dan 30/45 km (binnen/buiten bebouwde kom).
Daarom zetten de fabrikanten begrenzers op de scooters die naar Nederland worden geëxporteerd. Een scooter kan dus aanzienlijk harder als 30/45 km.
Heb je een scooter die nog helemaal origineel is dus nog 40-50 km/h rijdt. Dan moet je beginnen met het verwijderen van de begrenzers als je hem wilt opvoeren. Na het verwijderen van de begrenzers rijden de meeste scooters 75/80 km,afhankelijk van het model/type.
Het enige wat dan aangepast dient te worden is de hoofdsproeier,een aantal maten groter!
De transmissie behoeft geen aanpassing! Dus variateur en koppeling afstelling kunnen nagenoeg hetzelfde blijven (fabrieksafstelling)!Werking transmissie
In het gros van scooterpark zitten de volgende begrenzers:
Variateur: varioring/plaat of blokkering.
Werking: De varioring is een klein ringetje die er voor zorgt dat de v-snaar niet naar een hogere versnelling kan klimmen zodat je geen hogere snelheid kan behalen.
Er zijn 3 soorten vario begrenzers:
1> Varioring op de varioglijbus.
2> Varioglijbus met opstaande rand/kraag.
3> Deksel aan de achterkant (blokkering) van de vario geschroefd.
De vario (glijbus) doet exact hetzelfde als de ring! Het zorgt er namenlijk voor dat je v-snaar/tandriem niet hoger in de vario-poulies kan lopen!
Pic 1: Vario compleet
Pic 2: Blokkering (begrenzerplaat)
Pic 3: Vario zonder deksel en plaat terugplaatsen
Op de onderstaande pic is te zien hoe hoog de v-snaar/tandriem loopt als er een begrenzing aanwezig is! Op het donkere gedeelte loopt de snaar.., je ziet dat er nog een heel stuk onbenut wordt! En dit komt.., je raad het al door de begrenzer!
Verwijderen:
De varioring/plaat verwijderen is niet zo heel ingewikkeld.Volg de stappen in deze How-To voor vario te demonteren.(benodigd gereedschap kan afwijken van aangegeven maten, verschilt per merk!)
Uitlaat: prop in de uitlaat (flens) of dunnere bocht.
Het resonantiebuisje aan de uitlaatbocht ook wel pikkie genoemd en de katalysator.
Werking prop: Je prop of proppen (soms 2) zorgt ervoor dat de uitlaatgassen niet gemakkelijk weg kunnen….wordt als het ware gesmoord waardoor de cilinder geen hoge toeren kan bereiken. Een vernauwde bocht (dunnere) doet in principe hetzelfde.(Snorversie heeft dus geen prop maar een dunnere bocht)
Verwijderen:
Het is even lastig om het eruit te krijgen zo’n prop! Voor alle duidelijkheid je proppen zitten in je uitlaat aan het begin (dus waar de uitlaat aan de cilinder vast zit ook wel flens genoemd.) en soms ook wel eens in de demper. Demonteer je uitlaat in z’n geheel eraf en kijk aan het begin van de uitlaat. Je kan de prop eruit boren, veilen,tikken of dremelen. Ros gewoon net zolang door totdat de prop eruit komt (met beleid). how-to prop in uitlaat
Monteer de uitlaat weer terug,en maak even een test ritje.....als/mocht het niet rijden/functioneren plaats dan een ruimere sproeier.
Werking resonantiebuisje: Het resonantiebuisje (pikkie) werkt ook zoals de prop en dunne bocht. Ook hier worden uitlaatgassen tegengehouden waardoor minder toeren gemaakt kunnen worden.
Verwijderen:
Haal de uitlaat los. Zaag het expansiebuisje eraf (laat wel genoeg vlees over om het dicht te maken, 3-4 cm) knijp of sla het overgebleven deel van het buisje dicht. Las het dichtgeknepen deel daarna goed dicht. Dit is heel belangrijk want als het niet goed dicht zit gaat hij lekken wat ook het vermogen niet ten goede komt, buiten de herrie die de motor produceerd.
Opmerking:
Bij veel scooters zit tegenwoordig ook een slang op de uitlaat gemonteerd die uiteraard ergens naar een bepaald punt loopt. Maak je geen zorgen want dit is puur en alleen voor de emissie-eisen gedaan. (Emissie is de uitstoot of lozing van de verontreinigingen, die door een bron worden uitgeworpen) Met andere woorden; je uitlaatgassen komen wat schoner uit je motor geblazen. Ook hier kun je toepassen wat hierboven omschreven staat m.b.t expansie/emissiebuisje. Zie bijgevoegd bestand.
Werking katalysator: De katalysator haalt schadelijke stoffen uit de uitlaatgassen. Het is dus goed voor het milieu. Echter behoeft de katalysator een hoge temperatuur voor de reactie,dit gaat ten koste van het vermogen.
Verwijderen:
Helaas kan dit niet,koop dus gewoon vervangingsuitlaat zoals bv sito +…dus zonder katalysator! Of men gaat slijpen en beunen; zie bestandjes/thumbs.
Werking (lucht) inlaatbeperking:
Dit buisje zorgt ervoor dat er minder lucht aangezogen kan worden. Waardoor er geen goede volledige verbranding ontstaat. Dit heeft tot gevolg dat je minder vermogen hebt.
Verwijderen:
Het verwijderen is simpel, gewoon de luchtfilter open maken en je ziet het buisje vanzelf. Haal het buisje eruit en monteer de luchtfilter weer dicht. Noodzaak is nu wel dat je de sproeier een aantal maten groter monteert!
Echter is dit alleen nodig bij het plaatsen van een grotere carburateur, bij gebruik 12 mm kun je tube/buisje het best laten zitten (scheelt DB's en brandstof!
Werking inlaatbeperking membraan:
Dit plaatje zorgt ervoor dat er minder brandstof door het membraan kan stromen naar de cylinder, vooral Gilera runners (Piaggio) hebben zo'n begrenzing.
Verwijderen
Carburateur en spruitstuk demonteren, plaatje verwijderen..,pas op met pakkingen ed en alles weer terug plaatsen.
Werking Cdi begrenzing:
Bij een begrensde CDI zal het toerental beperkt worden tot +/- 7.500 toeren/rpm/tpm.
Verwijderen:
Soms is het mogelijk de CDI begrenzing te omzeilen. Beste is om daar een artikel over op te zoeken want het varieert enorm bij de verschillende CDI’s. Je kan natuurlijk ook een CDI aanschaffen die niet op toeren begrenst is! Ontgrenzen Piaggio/Vespa CDI: Klik hier! Voor Cdi 4 takt; Klik hier!
Tot slot:
Elke verandering die je motorisch aanbrengt zoals; andere uitlaat (race/terugloper), cilinder (met meer vermogen) of een grotere carburateur is dus transmissie afstelling/aanpassing verreist!
Dus lichtere rollen/gewichten,
Trekveertjes zwaarder/strakker,
Sproeier aanpassing,
Drukveer is optioneel en eigenlijk pas nodig boven de 5 PK of 3,7 KW.
Ga iig niet boven de 7% zitten met een relatief langzame (laagtoerige) setup.
Laagtoerig = wit (7%)
Middeltoerig = geel (15%)
Hoogtoerig = rood (40%)
Uitgaande van Malossi drukveren.Laatst gewijzigd door Flaming Rox; 30 juni 2013 om 01:44
Gelieve geen vragen via de mail of pm! (ook geen Visitor Messages) Gewoon posten op het forum, op die manier heeft iedereen er profijt van.
Thread Information
Users Browsing this Thread
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Soortgelijke discussies
-
Baotian eagle geheel ontgrenzen/nog wat opvoeren
By bobbie2000 in forum OpvoerenReacties: 2Laatste bericht: 31 januari 2012, 18:33 -
opvoeren / ontgrenzen keeway hurricane snor
By adje1977 in forum OpvoerenReacties: 10Laatste bericht: 2 oktober 2011, 21:04 -
baotian h-qtb12 opvoeren/ontgrenzen
By cyberbat in forum Technische vragen 4-TactReacties: 1Laatste bericht: 22 november 2010, 22:44 -
opvoeren van microcar
By maximiliaan in forum OpvoerenReacties: 3Laatste bericht: 28 mei 2010, 21:01 -
keeway f-act (focus) opvoeren, ontgrenzen
By fygo in forum OpvoerenReacties: 2Laatste bericht: 1 november 2007, 23:54