Weergegeven resultaten: 1 t/m 2 van 2

Discussie: Mechanisch meten en motorconditie.

  1. #1
    Certified drinknician Flaming Rox's schermafbeelding
    Geregistreerd
    31 juli 2007
    Leeftijd
    50
    Berichten
    4.481
    Rep kracht
    13

    Mechanisch meten en motorconditie.

    Mechanisch meten

    Meten met de schuifmaat
    .


    De schuifmaten die in de werkplaats gebruikt worden, hebben veelal een nauwkeurigheid van 0,1 of 0,05 mm. Dit is te herkennen aan de nonius; een nonius in 10 delen betekent een nauwkeurigheid van 0,1 mm, een nonius in 20 delen betekent een naukeurigheid van 0,05 mm.

    Zoals bekend kan met een schuifmaat het volgende gemeten worden:

    => binnenmaten
    => buitenmaten
    => dieptematen

    Het aflezen gaat als volgt:



    Aandachtspunten bij het meten met de schuifmaat zijn:

    => Het te meten voorwerp en de schuifmaat dien schoon en op kamertemperatuur te zijn.

    => De nonius dient soepel te bewegen.

    => Bij dichtgeschoven schuifmaat dienen de nulpunten van liniaal en nonius tegenover elkaar te staan, de zogenaamde nulpuntinstelling.

    => Plaats het te meten voorwerp zover mogelijk tussen de bekken.

    => Zet de schuifmaat altijd haaks op het te meten voorwerp.

    => Berg de schuifmaat na gebruik schoon op in de bijbehorende doos of etui.



    Meten met de schroefmaat

    De schroefmaat wordt ingezet voor nauwkeurige metingen binnen de bromfietstechniek. Met een schroefmaat kan tot op 0,01 mm nauwkeurig een buitenmaat gemeten worden.

    De schroefmaten zijn er in verschillende maten, oplopend met 25 mm.
    Een voorbeeld voor het aflezen van de schroefmaat:



    Aandachtspunten bij het meten met de schroefmaat zijn:

    => Het te meten object en de schroefmaat moeten schoon en op kamertemperatuur zijn.

    => Houd de schroefmaat vast bij de geïsoleerde handgreep of plaats hem in een schroefmaatklem.

    => Wanneer de meetvlakken tegen elkaar liggen moet de af te lezen maat 0,00 mm zijn. (nulpuntinstelling)

    => Zet de schroefmaat (meetvlakken) altijd haaks op het te meten voorwerp.

    => Berg na het meten de schroefmaat schoon in de bijbehorende doos op.



    Meten met de meetklok


    In tegenstelling tot de twee zojuist behandelde meetinstrumenten wordt met de meetklok geen maat, maar een maatverschil gemeten.
    De meetklok is voorzien van een grote en een kleine wijzer. De kleine wijzer geeft aan hoeveel maal de grote wijzer is rondgegaan.

    Afhankelijk van de aanduiding op de klok, bijvoorbeeld 0,01 mm per gedeelte tussen twee streepjes, komt één keer geheel ronddraaien van de grote wijzer overeen met 1 mm verplaatsing van de meetstift.



    Aangezien er verschillende schaalverdelingen mogelijk zijn bij meetklokken moet je dus altijd kijken welke aanduiding op de wijzerplaat is aangegeven. De wijzerplaat is draaibaar, waardoor de beginstand van de wijzer steeds op 0kan worden ingesteld.
    De meetklok wordt voor het meten meestal in een statief (al dan niet met magnetische voet) geplaatst.

    Meten met de voelermaat

    Een set voelermaten bestaat uit een aantal plaatjes met een nauwkeurig vastgestelde dikte. Afhankelijk van de uitvoering kan de dikte oplopen met 0,01, 0,05 of 0,1 mm. De voelermaten worden gebruikt voor het meten van spelingen.

    Belangrijk daarbij is te letten op de hoeveelheid weerstand die je ondervindt bij het meten. Te weinig weerstand betekent een te dunne voelermaat, te veel weerstand betekent een te dikke voelermaat.

    Laatst gewijzigd door Flaming Rox; 27 februari 2010 om 11:19

    Gelieve geen vragen via de mail of pm! (ook geen Visitor Messages)
    Gewoon posten op het forum, op die manier heeft iedereen er profijt van.

  2. #2
    Certified drinknician Flaming Rox's schermafbeelding
    Geregistreerd
    31 juli 2007
    Leeftijd
    50
    Berichten
    4.481
    Rep kracht
    13
    Slijtage aan motoren

    Verbrandingsmotoren hebben een beperkte levensduur. Deze levensduur is niet voor alle motoren gelijk. Er zijn veel factoren die de levensduur van de motor beïnvloeden.

    De mate van slijtage voor de verschillende onderdelen is aan grenzen gebonden. Binnen deze grenzen is revisie mogelijk.
    Revisie betekent dan ook dat alle componenten zodanig bewerkt of vervangen worden, dat uiteindelijk de motor weer volledig voldoet aan de fabrieksspecificaties en in staat is de door de fabrikant opgegeven prestaties te leveren.

    Slijtage wordt bepaald door de onderdelen te controleren en op te meten.
    Als de onderdelen versleten zijn moeten ze vervangen worden.

    Cilinder en zuiger controleren

    Het controleren van de cilinder en zuiger begint met een visuele controle.
    Visuele controle houdt in dat je de component bekijkt zonder te meten.
    Je let dan op beschadigingen, gladheid, groefvorming en dergelijke.

    Meten

    Het meten aan onderdelen moet met de nodige nauwkeurigheid uitgevoerd worden. Maten en toleranties worden door de fabrikant namenlijk in honderdsten van millimeters opgegeven.
    Het spreekt dan ook voor zich dat je de onderdelen vóór het meten eerst reinigt. Nauwkeurige meetinstrumenten zijn dus beslist noodzakelijk om uiteindelijk een kwalitatief goede en betrouwbare revisie uit te kunnen voeren.

    Cilindermeetklok

    De cilindermeetklok wordt, zoals de naam al aangeeft, gebruikt voor het meten van cilinders. Bij dit instrument wordt gebruik gemaakt van verwisselbare meetstiften.



    Cilinder

    Voordat je de meeting gaat uitvoeren, moet je eerst de lengte van de meetstift bepalen. Hiervoor ga je uit van de door de fabrikant opgegeven cilinderdiameter. Deze moet op meerdere plaatsen gemeten worden. Hieronder zijn die meetpunten aangegeven.



    De diameter neemt door slijtage toe, gezien vanaf de krukas.
    Deze maatverandering moet bepaald worden en is aan een maximum gebonden.
    De metingen moeten in de langs en dwarsrichting van het cilinderblok uitgevoerd worden. De langsrichting is in de rijrichting van de bromfiets en de dwarsrichting is dwars op de rijrichting van de bromfiets.
    In de langsrichting krijg je nu drie meetwaarden (A, B en C) en ook in de dwarsrichting (A, B en C). Zo krijg je zes meetwaarden. Zodra de maatafwijkingen buiten de toleranties liggen, moet indien mogelijk de cilinder tot de eerstvolgende overmaat gehoond worden (afhankelijk van het materiaal van de cilinderwand).

    Zuiger

    Het meten aan de zuiger doe je met een schroefmaat. Als er geen schroefmaat aanwezig is, mag je natuurlijk ook een schuifmaat gebruiken.

    De diameter van de zuigermantel wordt haaks op de zuigerpen gemeten.
    De fabrikant geeft aan op welke afstand van bijvoorbeeld de onderzijde van de zuiger deze maat gemeten moet worden.



    Belangrijk:
    Zorg bij het meten dat alle onderdelen en het gereedschap goed schoon zijn. De metingen kunnen namenlijk beïnvloed worden door vuil, bijvoorbeeld koolaanslag.


    Zuigerpen

    De krachtoverbrenging van de zuiger naar de drijfstang vindt plaats via de zuigerpen. Aan de zuigerpen worden diverse eisen gesteld.
    Daarom moet aan de zuigerpen het een en ander gecontroleerd worden.



    Wanneer het lager of de lagerbus slecht draaien, moeten de zuiger, de zuigerpen en het lager als set vernieuwd worden. Ook bij overmatige speling moet je de gehele set vernieuwen.

    Cilinder en zuiger vervangen

    Bij het vervangen van de cilinder en zuiger moeten o.a. de uitlaat en (soms) de carburateur verwijderd worden.
    De cilinder kan verwijderd worden door de moeren op de cilinderkop/pet los te draaien en daarna de cilinderkop/pet te verwijderen.
    Let er bij het verwijderen van de cilinder op dat er geen vuil of onderdelen in het carter vallen. Dit kun je oplossen (voorkomen) door een doekje in de opening van het carter te stoppen. Bij het verwijderen van de zuiger moet eerst de zuigerpen verwijderd worden.

    De zuigerpen kan op twee manieren bevestigd zij:

    => Zuigerpen vast in de zuiger. Bij deze constructie is de zuigerpen vast verbonden met de zuiger (krimpverbinding). De zuigerpen scharniert in de drijfstang. Voor het demonteren van de zuigerpen moet de zuiger verwarmd worden of moet men de zuigerpenpers gebruiken.

    => Zuigerpen zwevend bevestigd. De zuigerpen is zowel in de drijfstang als in de zuiger scharnierbaar. De borgveertjes voorkomen dat de zuigerpen verschuift. Voor het demonteren hoeven alleen de borgveertjes te worden verwijderd.


    Als de zuigerpen is verwijderd, ligt de zuiger los en kan hij worden weggenomen. Het monteren gaat in omgekeerde volgorde.
    Plaats eerst de zuiger en dan de zuigerpen. Deze kan gekrompen moeten worden (dan moet de zuiger verwarmd worden), of met borgveertjes bevestigd worden.

    Plaats daarna de cilinder. Vergeet hierbij niet het doekje te verwijderen.
    Druk bij het plaatsen van de cilinder de zuigerveren goed naar binnen zonder iets te beschadigen. Denk daarbij aan het veerslot.



    De cilinder zal nu gemakkelijk over de zuiger gaan. Plaats dan de cilinderkop en de moeren. Draai de moeren kruislinks aan en zet ze met een momentsleutel vast. Let er bij de montage op dat alle oude pakkingen verwijderd zijn en dat je nieuwe pakkingen gebruikt.

    Pakkingen

    Bij het vervangen van de kop en voetpakking moet je er goed opletten dat je de juiste pakking monteert. Bij gebruik van orginele onderdelen kan worden volstaan met het aangeven van de bromfietsgegevens. Ga je de dikte van de pakkingen veranderen, dan ga je ook de bromfietsspecificaties veranderen.
    Bij de koppakking zal de compressieverhouding veranderen, wat als gevolg kan hebben dat je vermogensverlies krijgt. Bij de voetpakking kan het zijn dat de zuiger de kop raakt, omdat de afstand tussen kop en carter kleiner wordt en de zuigerslag gelijk blijft.

    Krukas uit en inbouwen

    Tap de motorolie (indien van toepassing) af en vang deze op de juiste manier op. Je moet nu meerdere onderdelen (de carburateur, de cilinder, het kettingwiel, het vliegwiel en de grondplaat) verwijderden, voordat je de twee carterhelften van elkaar kunt scheiden.
    Tevens moet je alle bouten en moeren waarmee de twee carterhelften aan elkaar zitten, verwijderen. De twee carterhelften kunnen nu van elkaar gehaald worden.

    Hierbij kun je gebruik maken van speciaal gereedschap, de trekker.
    Raadpleeg hiervoor de voorschriften van de fabrikant. Eventueel moeten de carterhelften verwarmd worden. Dat moet dan wel gelijkmatig gebeuren. Vaak kunnen de carterhelften met een kunststof hamer losgeklopt worden.



    Nu kun je de krukas uit het carter halen.
    Eventueel moet je weer de carterhelft verwarmen. Pas op de keerringen en lagers.
    Als het carter gereinigd is en alle onderdelen schoon zijn, kun je het geheel weer in elkaar zetten. Dit gaat in omgekeerde volgorde van het uitbouwen.

    Enige aandachtspunten bij het inbouwen zijn:

    => Controleer de pasvlakken van de carterhelften op vlakheid en beschadigingen.
    => Gebruik nieuwe keerringen en pakkingen.
    => Let op beschadigingen van aseinden, vulringen en pasbussen.
    => Let op montagevoorschriften omtrent eventueel verwarmen van carterhelften.
    => Draai bouten en moeren gelijkmatig aan en controleer tussentijds het soepel lopen van de as in het blok.
    Laatst gewijzigd door Flaming Rox; 27 oktober 2010 om 21:05

    Gelieve geen vragen via de mail of pm! (ook geen Visitor Messages)
    Gewoon posten op het forum, op die manier heeft iedereen er profijt van.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Soortgelijke discussies

  1. Mechanisch begrenzen??
    By imported_nick-z0rr in forum Opvoeren en Afvoeren
    Reacties: 10
    Laatste bericht: 9 april 2012, 00:29
  2. Controleren CDI d.m.v. meten
    By Flying Henk in forum Elektronica
    Reacties: 7
    Laatste bericht: 8 februari 2010, 19:51
  3. hoe kan ik het aantal kw meten ?
    By tgb 303 rs in forum Algemene Vragen
    Reacties: 13
    Laatste bericht: 7 augustus 2007, 08:17

Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag niet je berichten bewerken
  •